Your search results

10 предимства от използването на агент недвижими имоти за закупуване на дом

Публикувано от Focus Real Estate on февруари 3, 2023
0

Вярно е, че всеки може да купи имот и дори да надникне вътре, без официално да подписва договор с агент недвижими имоти. Но освен ако имате достатъчно време да превърнете закупуването на имот в работа на непълен работен ден, брокерът може да успее да ви намери перфектния имот много по-бързо.

Кажете, че искате плувен басейн или не.

Може би искате ограден двор за кучето или стая за игра в сутерена за децата, голяма тераса или пък 40 кв.м хол. Ако търсите нещо конкретно, агентът по недвижими имоти е човекът, чиято работа е да знае дали има имот, които да отговаря на вашите нужди, и той или тя „ще ви държи ръката“ през целия път на сделката. Нека да разгледаме някои от основните предимства на наемането на професионален брокер за закупуване на жилище.

10: Етично съображение

Въпреки че не всички брокери са лицензирани, притежават необходимата квалификация и са членове на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, тези, които се присъединят към групата, се съгласяват да спазват етичен кодекс. Този кодекс по същество постановява брокерите да работят честно с всички страни по сделката. Според кодекса брокерът е длъжен да постави интересите на клиентите пред своите. От него или тя също се изисква да разкрие напълно проблемите с даден имот и да бъде искрен в рекламите.

9: Експертиза в ценообразуването

Повечето агенти за недвижими имоти могат да определят цена на дом в момента, в който влязат през вратата. Ако имат много опит на пазара, те също знаят каква е стойността на района. Докато всеки може да прекара няколко минути онлайн и да извлече информация за продажбите на сравними къщи, брокерите имат опит да разберат дали дадена къща е надценена или подценена.

В най-добрия случай един агент ще има толкова добра представа какво търсите, че дори няма да ви губи времето в обиколки на имоти, които няма да са подходящи за вас.

Брокерите не само могат да предоставят всички данни за местните продажби на жилища, които искате да видите, но също така могат да внесат активи в сделката, които идват от години на наблюдение на вълни от транзакции в квартала.

8: Заявка за ремонт

Често най-чувствителната част от покупката на недвижим имот включва досадния и изтощителен ремонт. Брокерът ще може да идентифицира проблеми, които може да не забележите, както и да препоръча добър независим домашен майстор, който ще предостави подробен доклад, ценова листа и точни срокове за необходимите ремонти на имота.

Ако къщата е в сравнително добро състояние, молбите за ремонт могат да направят или развалят сделка. Агентът ще има добра представа какво е разумно да поиска и какво е прекомерно.

7: Намиране на свободни домове

Въпреки че повечето жилища за продажба са широко достъпни за купувачи, рекламирани по всички уеб сайтове, в някои случаи продавачите не искат фактът, че продават, да бъде широко разгласен. В тези случаи само агентите по недвижими имоти знаят, че имотите се продават. Понякога хората не искат това да се рекламира активно.

Може би това е по-скоро лична причина

Не искат техните съседи или приятели да знаят, че имотът им се продава. Понякога здравословни проблеми, финансови проблеми или развод са фактор за необходимостта от по дискретна продажба. Или понякога хората не искат продажбата да се рекламира по време на празниците. Така или иначе работата на брокера ви дава достъп до домове, които иначе бихте пропуснали да видите.

6: Справяне с документите

Ако някога сте купували къща, вероятно сте отделили цял рафт някъде за документите, които са били включени в сделката. Те вероятно включват писмената оферта, писмената и подписана насрещна оферта, малките подробности (като специфични ремонти) и какво точно е било и какво не е било включено в продажбата. Документите могат да бъдат уморителни. Това е моментът, когато един добър брокер може да спаси положението. Често тези оферти и контраоферти са ограничени от времева рамка.

Агентите са въоръжени с необходимите умения и опит, за да ви преведат през този етап бързо и да достигнат максимално добрите условия.

Вероятността да пропуснете нещо, да не инициирате марж или да не поставите отметка в квадратче, може да спадне значително, когато работите с някой, който познава документите отвътре и отвън.

5: Феноменът „Пурпурната стая“.

Освен техническите аспекти на продажбата и грешките, които хората могат да направят в документите, агентите за недвижими имоти познават кварталите и имотите отвътре и отвън.

Какво е  феноменът на „лилавата стая“.

Ако купувачът иска имот с лилава стая, опитният агент по недвижими имоти ще познае имотът, които се продава и има тази стая.

По-общо казано

брокерът ще знае за спецификите, които не се показват толкова детайлно в Интернет. Ако купувачът търси къща с пространство, което може да се използва като офис, пристройка за тъща или стая, която е идеална за показване на ценен часовник на дядо, професионалния брокер е по-вероятно да намери съвпадение отколкото уеб сайт за недвижими имоти.

4: Неемоционални преговори

Колкото и уравновесени да си мислите, че сте, когато се карате с продавача за добавяне на маркуч към съдомиялната машина, тъй като водата се оттича на пода, е лесно да загубите самообладание. Наличието на професионален брокер с медиаторски умения, който да изложи обективно желанията ви и да ги договори с  продавача, ви спестява време, негативна енергия и неприятностите да се чувствате прекалено емоционални относно сделката.

Кажете, че продавачът няма да помръдне с маркуча за съдомиялна машина и искате да коригирате офертата си. Агентът може да се справи и с тази част спокойно. Експертите съветват да оставите брокера да поеме напрежението в трудни преговори.

Най-добрият начин да сключите сделка

Трябва търсите положителната страна на всяка оферта и контра оферта и никога да не позволявате на другата страна да ви види, че правите кисела физиономия. Често най-ефективният начин да направите това е да представите лицето, което прави бизнес – не вашето собствено.

3: Експертиза в кода

Ако искате да купите очарователна малка къща близо до бизнес район и да превърнете партерния етаж в магазин за свещи, трябва да знаете дали районът ще го позволи.

Обикновено опитен брокер е достатъчно запознат с местните наредби за зониране, за да е сигурен, че няма да купите грешната къща.

Също така, някои райони може да изискват скъпи надстройки на по-стари имоти, когато се продават. Например, ако една къща не е свързана към градската канализационна система и от купувача ще се изисква да похарчи десетки хиляди лева, за да свърже имота, брокерът ще се увери, че това изискване е разкрито, преди сделката да премине на следващ етап.

2: Задълбочено водене на документация

Въпреки че агентите по недвижими имоти не са адвокати, те могат да служат като добри ресурси години след приключване на сделката. В някои държави от лицензираните агенти се изисква да съхраняват пълни файлове с всички документи във всички транзакции в продължение на няколко години. Въпреки че можете (и трябва) да съхранявате файлове сами, можете да разчитате на вашия брокер да поддържа тази информация организирана и защитена, ако възникнат проблеми с имота през следващите години. Също така ще можете да се свържете с вашия брокер по всяко време през следващите години, ако сами имате въпроси относно имота.

1: Избягване на проблеми при затваряне

Когато една продажба наближава приключването си, всякакви клопки могат да убият сделката в последните часове. Брокерът знае как да внимава за неприятности, преди да е станало твърде късно. Например нотариалният акт на къщата може да не е ясен – в него може да е посочен някой отдавна изгубен роднина, който не е подписал продажбата. Или може би кредиторът създава проблем, като не спазва графика за финансиране.

Когато сте близо до затварянето, искате да сте сигурни, че няма неочаквани проблеми с документацията, че финансирането е преминало и че всички участващи в сделката изпълняват задачите в срока.

Брокерите са свикнали да се справят с този тип проблеми и могат да се справят с почти всяко предизвикателство, което възниква.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare Listings