Your search results

Какво стои зад 14-ти февруари

Публикувано от Focus Real Estate on февруари 13, 2023
0

Свети Валентин…

Това не е типично български празник, но през последните години набира все по голяма популярност у нас. На 14-ти Февруари все повече хора подаряват сърца или цветя на любимите си, за да покажат своята любов и дълбока привързаност.

Има различни теории за произхода на деня, мнозина експерти смятат, че той датира още от Римската империя, по време на управлението на Клавдий II 240 г. пр.н.е.

Според някои легенди Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото смятал, че именно като необвързани са по-добри войници. Въпреки това са се състояли тайни сватби, именно поради тази причина Епископ Валентин, който се противопоставил на закона, бил хвърлен в затвора, а по-късно екзекутиран. Датата била 14 февруари.

Английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин доста по-късно- през 1537 г.

На този ден отбелязваме и Трифон Зарезан.

Той се нарича още Ден на лозаря – в чест на Свети Трифон. На 14 февруари празнуват лозари, соколари, градинари и кръчмари (по григорианския календар). Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. После се залавя с готвенето на кокошка, която пълни с ориз или булгур. Тя трябва да се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С тези торби се изпращат мъжете на лозето.

По три пръчки режат мъжете на лозето, поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това пък бива избран „цар на лозята“. Закичват го с венец от лозови пръчки, който той носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Цялата група обикаля с него и носи здраве на всеки дом.

В България много хора празнуват предимно Трифон Зарезан.

Но все пак сред по – младите все по често се срещат привърженици на Свети Валентин. Винаги има спор кой празник да уважим. Ние обаче ще оставим полемиките и ще ви пожелаем весел празник, независимо кои ще изберете да отбележете. Важно е да се забавлявате с вино и любов!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare Listings