Няма коментари

Интересни и забавни факти за Великден

Великден е празник, който и деца и възрастни очакват с нетърпение!

Това не е само празник на козунаците, шоколадовите яйца и агнешкото. Преди всичко е един от най-светлите християнски празници, основаващ се на чудото.

За много хора, Великден е времето за преклонение пред делото и саможертвата на Божия син. Най-често обвързваме този празник с боядисването, размяната и чукането с яйца за здраве, като без значение от възрастта, всеки един от нас тайничко се надява да стане  „ борак“, което се асоциира с успехи и просперитет за идната година.

История:

Датиращ отпреди повече от 2000 години, Великден отбелязва централното събитие в християнската църква: възкресението на Иисус Христос. За християните това е изпълняване на библейското пророчество за месия, който възкръсва от мъртвите и дава вечен живот в небесата на онези, които вярват в него.

В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век. Традицията на сладкия хляб се появява първо в градовете, измествайки традиционния (като колак, пармак, кравай), като той е продукт на външни влияния и градската култура.

А защо агнешкото е също един от важните компоненти на празничните обичаи?

Исус Христос е представян като Божий агнец и агнето се свързва с неговата смърт, защото е жертвано в деня на Възкресението, той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света. Легендата разказва, че дори и на кръста не му счупили коленете, както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. По обичай може да се хапне агнешко на първия ден след 40 дневни пости

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца.

Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай,

когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

Няколко интересни и малко познати факти за този празник

  1. Латинското наименование на Великден – Easter, произлиза от името на англосаксонската богиня Eastre, която символизира началото на живота, с което са свързани яйцата.
  2. В Норвегия е популярно по време на Великден да се разгадават криминални случаи, свързани с убийства.
  3. Във Филипините, има традиция на този ден, родителите да дърпат косите на децата си, за да порастнат големи и здрави.
  4. В Чехия, Румъния, Полша, Унгария и Словакия в понеделника след Великден има традиция мъжете да пръскат жените с вода и да ги пляскат с украсена с панделка пръчка. Според тях това ще им донесе здраве и красота.
  5. Най-големият шоколадов великденски заек е бил направен в Южна Африка през 2010г. от Хари Джонсън. Заекът е бил с височина 3,70 метра и е тежал 3 тона, като е бил изяден от 250 деца в неравностойно положение.
Няма коментари

Какво стои зад 14-ти февруари

Свети Валентин… 

Това не е типично български празник, но през последните години набира все по голяма популярност у нас. На 14-ти Февруари все повече хора подаряват сърца или цветя на любимите си, за да покажат своята любов и дълбока привързаност.

Има различни теории за произхода на деня, мнозина експерти смятат, че той датира още от Римската империя, по време на управлението на Клавдий II 240 г. пр.н.е.

Според някои легенди Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото смятал, че именно като необвързани са по-добри войници. Въпреки това са се състояли тайни сватби, именно поради тази причина Епископ Валентин, който се противопоставил на закона, бил хвърлен в затвора, а по-късно екзекутиран. Датата била 14 февруари.

Английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин доста по-късно- през 1537 г. 

На този ден отбелязваме и Трифон Зарезан.

Той се нарича още Ден на лозаря – в чест на Свети Трифон. На 14 февруари празнуват лозари, соколари, градинари и кръчмари (по григорианския календар). Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. После се залавя с готвенето на кокошка, която пълни с ориз или булгур. Тя трябва да се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С тези торби се изпращат мъжете на лозето.

По три пръчки режат мъжете на лозето, поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това пък бива избран „цар на лозята“. Закичват го с венец от лозови пръчки, който той носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Цялата група обикаля с него и носи здраве на всеки дом.

В България много хора празнуват предимно Трифон Зарезан.

Но все пак сред по – младите все по често се срещат привърженици на Свети Валентин. Винаги има спор кой празник да уважим. Ние обаче ще оставим полемиките и ще ви пожелаем весел празник, независимо кои ще изберете да отбележете. Важно е да се забавлявате с вино и любов!

Няма коментари

10 предимства от използването на агент недвижими имоти за закупуване на дом

10prichini

Вярно е, че всеки може да купи имот и дори да надникне вътре, без официално да подписва договор с агент недвижими имоти. Но освен ако имате достатъчно време да превърнете закупуването на имот в работа на непълен работен ден, брокерът може да успее да ви намери перфектния имот много по-бързо.

Кажете, че искате плувен басейн или не.

Може би искате ограден двор за кучето или стая за игра в сутерена за децата, голяма тераса или пък 40 кв.м хол. Ако търсите нещо конкретно, агентът по недвижими имоти е човекът, чиято работа е да знае дали има имот, които да отговаря на вашите нужди, и той или тя „ще ви държи ръката“ през целия път на сделката. Нека да разгледаме някои от основните предимства на наемането на професионален брокер за закупуване на жилище.

10: Етично съображение

Въпреки че не всички брокери са лицензирани, притежават необходимата квалификация и са членове на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, тези, които се присъединят към групата, се съгласяват да спазват етичен кодекс. Този кодекс по същество постановява брокерите да работят честно с всички страни по сделката. Според кодекса брокерът е длъжен да постави интересите на клиентите пред своите. От него или тя също се изисква да разкрие напълно проблемите с даден имот и да бъде искрен в рекламите.

9: Експертиза в ценообразуването

Повечето агенти за недвижими имоти могат да определят цена на дом в момента, в който влязат през вратата. Ако имат много опит на пазара, те също знаят каква е стойността на района. Докато всеки може да прекара няколко минути онлайн и да извлече информация за продажбите на сравними къщи, брокерите имат опит да разберат дали дадена къща е надценена или подценена.

В най-добрия случай един агент ще има толкова добра представа какво търсите, че дори няма да ви губи времето в обиколки на имоти, които няма да са подходящи за вас.

Брокерите не само могат да предоставят всички данни за местните продажби на жилища, които искате да видите, но също така могат да внесат активи в сделката, които идват от години на наблюдение на вълни от транзакции в квартала.

8: Заявка за ремонт

Често най-чувствителната част от покупката на недвижим имот включва досадния и изтощителен ремонт. Брокерът ще може да идентифицира проблеми, които може да не забележите, както и да препоръча добър независим домашен майстор, който ще предостави подробен доклад, ценова листа и точни срокове за необходимите ремонти на имота.

Ако къщата е в сравнително добро състояние, молбите за ремонт могат да направят или развалят сделка. Агентът ще има добра представа какво е разумно да поиска и какво е прекомерно.

7: Намиране на свободни домове

Въпреки че повечето жилища за продажба са широко достъпни за купувачи, рекламирани по всички уеб сайтове, в някои случаи продавачите не искат фактът, че продават, да бъде широко разгласен. В тези случаи само агентите по недвижими имоти знаят, че имотите се продават. Понякога хората не искат това да се рекламира активно.

Може би това е по-скоро лична причина

Не искат техните съседи или приятели да знаят, че имотът им се продава. Понякога здравословни проблеми, финансови проблеми или развод са фактор за необходимостта от по дискретна продажба. Или понякога хората не искат продажбата да се рекламира по време на празниците. Така или иначе работата на брокера ви дава достъп до домове, които иначе бихте пропуснали да видите.

6: Справяне с документите

Ако някога сте купували къща, вероятно сте отделили цял рафт някъде за документите, които са били включени в сделката. Те вероятно включват писмената оферта, писмената и подписана насрещна оферта, малките подробности (като специфични ремонти) и какво точно е било и какво не е било включено в продажбата. Документите могат да бъдат уморителни. Това е моментът, когато един добър брокер може да спаси положението. Често тези оферти и контраоферти са ограничени от времева рамка.

Агентите са въоръжени с необходимите умения и опит, за да ви преведат през този етап бързо и да достигнат максимално добрите условия.

Вероятността да пропуснете нещо, да не инициирате марж или да не поставите отметка в квадратче, може да спадне значително, когато работите с някой, който познава документите отвътре и отвън.

5: Феноменът „Пурпурната стая“.

Освен техническите аспекти на продажбата и грешките, които хората могат да направят в документите, агентите за недвижими имоти познават кварталите и имотите отвътре и отвън.

Какво е  феноменът на „лилавата стая“.

Ако купувачът иска имот с лилава стая, опитният агент по недвижими имоти ще познае имотът, които се продава и има тази стая.

По-общо казано

брокерът ще знае за спецификите, които не се показват толкова детайлно в Интернет. Ако купувачът търси къща с пространство, което може да се използва като офис, пристройка за тъща или стая, която е идеална за показване на ценен часовник на дядо, професионалния брокер е по-вероятно да намери съвпадение отколкото уеб сайт за недвижими имоти.

4: Неемоционални преговори

Колкото и уравновесени да си мислите, че сте, когато се карате с продавача за добавяне на маркуч към съдомиялната машина, тъй като водата се оттича на пода, е лесно да загубите самообладание. Наличието на професионален брокер с медиаторски умения, който да изложи обективно желанията ви и да ги договори с  продавача, ви спестява време, негативна енергия и неприятностите да се чувствате прекалено емоционални относно сделката.

Кажете, че продавачът няма да помръдне с маркуча за съдомиялна машина и искате да коригирате офертата си. Агентът може да се справи и с тази част спокойно. Експертите съветват да оставите брокера да поеме напрежението в трудни преговори.

Най-добрият начин да сключите сделка

Трябва търсите положителната страна на всяка оферта и контра оферта и никога да не позволявате на другата страна да ви види, че правите кисела физиономия. Често най-ефективният начин да направите това е да представите лицето, което прави бизнес – не вашето собствено.

3: Експертиза в кода

Ако искате да купите очарователна малка къща близо до бизнес район и да превърнете партерния етаж в магазин за свещи, трябва да знаете дали районът ще го позволи.

Обикновено опитен брокер е достатъчно запознат с местните наредби за зониране, за да е сигурен, че няма да купите грешната къща.

Също така, някои райони може да изискват скъпи надстройки на по-стари имоти, когато се продават. Например, ако една къща не е свързана към градската канализационна система и от купувача ще се изисква да похарчи десетки хиляди лева, за да свърже имота, брокерът ще се увери, че това изискване е разкрито, преди сделката да премине на следващ етап.

2: Задълбочено водене на документация

Въпреки че агентите по недвижими имоти не са адвокати, те могат да служат като добри ресурси години след приключване на сделката. В някои държави от лицензираните агенти се изисква да съхраняват пълни файлове с всички документи във всички транзакции в продължение на няколко години. Въпреки че можете (и трябва) да съхранявате файлове сами, можете да разчитате на вашия брокер да поддържа тази информация организирана и защитена, ако възникнат проблеми с имота през следващите години. Също така ще можете да се свържете с вашия брокер по всяко време през следващите години, ако сами имате въпроси относно имота.

1: Избягване на проблеми при затваряне

Когато една продажба наближава приключването си, всякакви клопки могат да убият сделката в последните часове. Брокерът знае как да внимава за неприятности, преди да е станало твърде късно. Например нотариалният акт на къщата може да не е ясен – в него може да е посочен някой отдавна изгубен роднина, който не е подписал продажбата. Или може би кредиторът създава проблем, като не спазва графика за финансиране.

Когато сте близо до затварянето, искате да сте сигурни, че няма неочаквани проблеми с документацията, че финансирането е преминало и че всички участващи в сделката изпълняват задачите в срока.

Брокерите са свикнали да се справят с този тип проблеми и могат да се справят с почти всяко предизвикателство, което възниква.

Няма коментари

Ексклузивно

Който се опитва да спести  стотици левове, губи хиляди!

Разберете какво означават тези договори и как те могат да бъдат изключително полезни за вас. Малко хора знаят как функционира този тип връзка. В България понятието „ексклузивно“ беше дискредитирано още в самото началото, при формирането на пазара на недвижими имоти. Голям брой фирми са допуснали фундаментални грешки, опорочавайки истинските ползи от професионалната продажба. Специално за собствениците на имоти решихме да напишем статия, която да даде пълна представа защо ексклузивните договори са ключът към успешната продажба.

Малко организации на пазара са готови да поемат пълната отговорност за продажбата на даден обект, някои брокери просто пренебрегват ключовите действия, насочени към реализацията на всяка сделка с имоти.

Сключвайки ексклузивен договор между продавач и негов личен брокер, можете да сте сигурни, че брокера ви ще бъде 100% ангажиран да работи за вашите интереси. Това също ще покаже на потенциалните купувачи, че сте сериозни с решението си да продавате. Купувачите или продавачите никога не трябва да мислят за договора като за инструмент, който да ги държи обвързани с агент или агенция.

Този вид споразумение гарантира работата, която вашият брокер ще положи, за да защити вашия интерес. В същото време сте сигурни, че имате професионален агент, който се грижи за вас от първия ден до сключването на сделката. Независимо дали никога преди не сте  продавали жилище или сте извършвали такава дейност в миналото, подписването на ексклузивен договор би било изключително разумно решение.

И така, какво е ексклузив, кой има нужда от него и как да работим върху него?

Това е преди всичко правилната организация на работата – тоест управлението на продажбата. На този етап трябва да разберем нуждите на собственика, да разделим обекта на плюсове и минуси и да работим с получените данни. Това включва:

– събиране на коректна техническа информация

– оценка на обекта

– стратегия за ценообразуване и продажби

– предпродажбена подготовка

– режим на огледи

– презентационни материали (снимки, видео, презентации)

– реклама

– обратна връзка в – разговаряте само с един човек, който ви дава обратна връзка за всеки оглед.

Специално внимание трябва да се обърне на предпродажбената подготовка.

Съгласете се, че разглеждането на професионални и атмосферни снимки е много по-приятно от тези, направени набързо с мобилен телефон. Понякога е достатъчно да се избере правилният ъгъл при снимането, а понякога правим виртуален Home Staging, който е идеален за имоти с остарели или липсващи довършителни работи. Нашите експерти наслагват възможните визуализации върху реални снимки и видеоклипове на имота. Този подход ни позволява да помогнем на потенциалния купувач, да му вдъхнем емоция и да му позволим да си представи имота като свой собствен.

Много важен момент са огледите. За тези, които живеят в обекта, ние разработваме индивидуален алгоритъм на действие, за да можем да се подготвим за огледа възможно най-бързо и ефективно.

Днес живеем в свят, в който визуалното побеждава. Разделяме няколко вида реклами в зависимост от целите на собственика. Те могат да бъдат:

– тийзър

– експерт

– обект

– 3D обиколка

Ще се изненадате, но е изключително важно да напишете професионално описание на обекта. Купувачът наистина внимателно го чете. И това е още една стъпка към успешна продажба.

За някои обекти организираме Опън хаус, за да предадем информация за къщата или апартамента на брокери на трети страни с най-високо качество. Трябва да се разбере, че скоростта на комуникация между брокерите е много по-висока, отколкото в отношенията брокер-продавач, затова считаме за груба грешка да игнорираме брокери от други агенции.

Фокусирани сме върху резултата, поради което самият процес е не по-малко важен. А взаимодействието между собственика и агенцията трябва да бъде възможно най-прозрачно, само тогава можем да разчитаме на успех. Подписването на ексклузивен договор е фикция като това не е просто пореден договор, а отношение!

Focus Real Estates наистина вярва в проекти, с които сключва ексклузивен договор, ние не поемаме неликвидни имоти. Нашият екип отделя много време, внимание и средства за поддържането на такава услуга. Работата с ексклузива е лична отговорност на брокера и колективна отговорност на цялата организация. Ако сте изправени пред задачата да продадете ефективно вашия имот в най-кратки срокове – свържете се с нас!

 
 
Няма коментари

Какво определя цените на имотния пазар?

blagodarim vi

Благодарим ви за активния интерес към нашите статии.

Един от последните материали предизвика бурна дискусия в коментарите. Разбира се, не беше подмината и най-голямата болка на пловдивчани – поскъпването на жилищата. Според читателите цените трябва да съответстват на заплатите в града, а сегашната ситуация се дължи на алчността и желанието за печалба от страна на строителите и безскрупулните брокери.

Като използваме прости факти за пример, ще се опитаме да ви покажем от какво всъщност зависи ценообразуването.

Вероятно сте чували за ефекта на пеперудата, при който размах на криле на пеперуда в единия край на света може да доведе до ураган в другия. В един глобален свят с неговите тесни икономически и политически връзки, това точно така и работи.

1. Жилищното строителство в страната е изправено пред сериозен проблем – цените на строителните материали са се повишили многократно. Естествено, тяхното нарастване няма как да не се отрази на цената на новите сгради.

Почти всички видове строителни продукти поскъпнаха, а при някои от тях увеличението на цените беше безпрецедентно. Черните и цветните метали поскъпнаха с 200%, а материалите на основата на дървесина – с над 100%. Вече има недостиг на дървесина.

2. Енергийната криза в Европа заплашва да намали производството на алуминий, който се използва в производството на пътнически асансьори, вентилационни тръби, радиатори, метални плочки, врати и инженерно оборудване.

3. Проблемите с логистиката се влошиха.

4. Друг неочевиден фактор за поскъпването е недостигът на работна ръка. Известно е, че строителите често са принудени да пренасочват работници към приоритетни обекти.

5. Ръстът на цените на недвижимите имоти зависи от темпа на инфлация и растежа на БВП. Към юли инфлацията в България достигна космическите (!) 12,5%. На този фон жилищата нарастват с ~1,1% всеки месец. „Печатната преса“ на ЕЦБ, която е изляла 4 трилиона евро на пазарите от началото на пандемията, също се отрази на растежа на инфлацията, а оттам и на поскъпването.

6. Търсенето е много по-високо от предлагането. А евтините ипотеки с все още ниски лихвени проценти помагат да се купуват „най-апетитните“ обекти.

7. Нестабилната политическа и икономическа ситуация в света увеличава интереса към защитните активи. Недвижимите имоти са едни от тях.

Както виждате, ценообразуването се състои от голям брой на пръв поглед неочевидни нюанси, които най-пряко засягат пазара на недвижими имоти. И това е част от нещата, които образуват цената.

Няма коментари

Ние сме повече от агенция за недвижими имоти

Focus Real Estate е насреща

Focus Real Estates е насреща за вас и вашия бизнес в трудни моменти.

По стъпките на един пресен казус.

Всичко започна като стандартна сделка: чужденци търсиха апартамент за дългосрочен наем. Когато осигурихме желаният апартамент, наемателите попитаха дали можем да намерим още 5 апартамента под наем в дългосрочен план? Предизвикателството беше прието: намерихме всички апартаменти, които отговаряха на търсенето на наемателите и сключихме сделка. Наемателите останаха много доволни! По време на нашата съвместна работа успяхме да изградим добри приятелски отношения. Това винаги го ценим много.

След това наемателите ни попитаха дали можем да помогнем с цялостното преместване на бизнеса им, включващо не само помощ при сключването на дългосрочен договор за наем на търговски имот, но и правна помощ, регистрацията на бизнеса в България. Разбира се, че бяхме готови да им помогнем и за това. Дори и в такива моменти като закупуване на мебели, телефони, SIM карти, прекарване на интернет връзка — Focus Real Estates вървеше ръка за ръка с наемателите като се грижеше за всички бюрократични процедури и дребни битови въпроси.

Сега българската икономика може да се похвали с още един нов международен бизнес в сферата на ИТ и ние скромно ще добавим този случай към нашето портфолио.

Ако имате нужда от релокация на вашия бизнес, но не знаете откъде да започнете, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще се погрижим за целия процес и ще ви спестим грижите. Преместването е по-лесно, отколкото изглежда. Знаем какво и как да го направим.

Няма коментари

Една история за..безкрайното търпение на брокера

edna_istoria

Една история за превръщане на проблемния имот в имот с перфектна документация? Лесно!

Смятате ли, че е възможно да се продаде обект с един нотариален акт от 50-те години, който освен това не е съставен съвсем коректно?

Как започна историята?

Към нас се обърна възрастна сънародничка, която дълго време живее в САЩ, с молба да й помогнем да продаде апартамента си в центъра на Пловдив, на Главната. Обикновено, когато се продава такъв имот в супер център, сделката се натоварва с голям брой наследници. Но на практика получихме „еднорог“ с единствен собственик.

Времето е замръзнало..

Когато за пръв път влязохме в имота, сякаш бяхме влезли в машина на времето и се озовахме в средата на 20-и век. „Времето е замръзнало“: книги, мебели, бутилка кока – кола от 50-те, беше невероятно…

За съжаление, клиентката ни беше болна и прикована на легло, а в България нямаше близки, които да действат от нейно име, така че просто се нуждаеше от помощта на организацията.

Предизвикателството..

Приехме предизвикателството и само за два дни успяхме да намерим заинтересован купувач, а след още толкова – той капарира обекта. Обаче брокерът ни установява, че имота не е нанесен правилно в кадастралната карта и кадастралния регистър.

След което с всяка следваща стъпка изникваха нови проблеми. Нотариалният акт от 50-те години не отговаряше на квадратурата, на точния адрес и не беше оформен правилно в съответствие с действащите изисквания.

Заключението..

Така стигнахме до заключението, че всъщност нашите специалисти трябва да „създадат“ имота наново. Обърнахме се към кадастралната служба, за да дойде геодезист и да направи правилните измервания на обекта. Успоредно с това брокерът се консултира с адвокати, защото се очертаваше твърде нестандартна продажба. Адвокатите само свиха рамене: нямаха подобен опит. Но ние не се отказахме.

Пълното събиране на документи отне около 5 месеца като през това време вече ни посрещаха като свои в данъчната, кадастралната, общинската управа.

На финалната линия..

На финалната линия, две седмици преди подписването на договора, брокерът решава да провери архива на общината Пловдив, където с ужас установява, че продавачката на апартамента като дете се е отказала от наследството си в полза на чичо си и леля си. Можете ли да си представите състоянието на брокера в този момент? Единственият изход беше да разгадаем този сложен казус преди подписването на сделката.

Проучване..

След като внимателно проучи цялата история по въпроса, нашият колега установи, че съпрузите нямат свои деца, а единственият най-близък роднина се оказа .. наша клиентка, която след смъртта на чичо си и леля си, отново става законен собственик на този обект. И така, кръгът отново се затвори.

Огромни благодарности

Огромни благодарности на купувача, който влезе в положението на продавача и търпеливо изчака края на историята с документите. В резултат той се сдоби с абсолютно законен имот в супер център с перфектни документи и с увереността, че няма да има никакви правни проблеми.

Ако се питате каква е работата на брокера,

отговорът е този казус. Да съпроводи клиентите през всички етапи и предизвикателства на сделката по такъв начин, че да направи щастливи и двете страни.

 
Няма коментари

Какво е масовото търсене в момента на имотния пазар?

Най-търсените варианти на имотния пазар

Първата половина на годината е към края си. Tова означава, че можем да направим някои изводи по отношение на пазара за недвижими имоти. Той продължава да се развива в големите градове и Пловдив не е изключение. Инфлацията бележи нови рекорди, а експертите сериозно говорят за предстояща икономическа криза, инвеститорите влагат капиталите си в покупка на недвижими имоти, а хората се опитват да решат жилищните си проблеми възможно най-скоро. Вероятно ЕЦБ ще повиши лихвения процент през лятото и ако това се случи, ипотечните кредити в скоро време няма да бъдат толкова достъпни.

Отдаване под наем

В сегмента «отдаване под наем» най-предпочитани са двустайните апартаменти и студиата. Тези варианти са станали още по-популярни с наплива на чужденци. На пазара все още няма недостиг на качествени апартаменти, но цените им варират значително в зависимост от района. В момента ценовият диапазон за двустайни апартаменти е между 350-650 лв. на месец.

Покупка

Жилищният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в страната. Според нашите оценки, цените за квадратен метър са се увеличили с 17 % през годината. Въздействието на коронавируса все още се усеща на пазара. Хората все повече се ориентират към по-големи апартаменти и вили. Близостта до зелени площи, доброто местоположение и качественото строителство са най-популярните изисквания при търсенето на имот. Нужно е да се отбележи, че пазарът се влияе и от екологичната обстановка. Факт е, че РИОСВ връща документите за екологичната оценка за ПУП (подробни устройствени планове), която не отговаря на параметрите на генералния план. Със сигурност ще бъде намерен консенсус, но междувременно висококачествените къщи, които вече са построени, в непосредствена близост до зелени площи, се ценят особенно.

Инвестиции

Сред инвеститорите има доста съграждани, които работят в чужбина. За тях най-важни са ликвидните имоти, от които лесно могат да се освободят. Такива имоти са предимно гаражи и студия. В зависимост от местоположението те могат да гарантират поток от клиенти желаещи да наемат имота или да го закупят.

Няма коментари

Брокер – професията на бъдещето

Брокер

Брокер на недвижими имоти е професията на бъдещето, тя премахва границите и предлага много възможности за развитие.

Днес една от най-популярните и търсени професии е тази на агентите на недвижими имоти. Брокерите на недвижими имоти често се асоциират в западните филми с „хубав живот“. В общата световна практика те са в списъка на най-престижните и добре платени професионалисти.

Колко са случаите, в които човек решава радикално да промени сферата си на работа и започва да гради кариера практически от нулата? С правилната нагласа и желание професията на недвижимите имоти позволява да се достигне прилично и стабилно ниво на заплащане за кратък период от време.

Какво притежава добрият брокер?

Добрият брокер на недвижими имоти трябва да бъде донякъде психолог: да може да открие нуждите на клиента си, да намери баланса между компетентната настойчивост и любезното отношение към купувача. Професионалистът винаги има предвид, че хората, които идват при него, могат да бъдат на различни етапи на готовност за покупка на имот. С някои от тях трябва да се „работи“, а с други – посредникът да може да представи специални предложения за недвижими имоти (например отстъпка или апартамент, който не се предлага на пазара). И в двата случая между клиента и брокера трябва да има силна, макар и невидима, нишка на доверие. Само тогава посредникът ще има възможност систематично да сключва по няколко сделки на месец.

Какво е нужно?

За да бъде успешен обаче, един брокер на недвижими имоти трябва да владее широк набор от умения и компетенции. Focus Real Estates може наистина да ви подкрепи в усвояването на новата ви професия: използването на изпитани методи, обучението, възможността за постоянно общуване по професионални въпроси с колегите – всичко това ще допринесе за бързото израстване в кариерата.

От много години нашата компания разполага с уникална система за развитие на персонала, благодарение на която всеки брокер е застрахован срещу нестабилни доходи.

Смята се, че професията на брокера на недвижими имоти е „гъвкава“ и подходяща за голям брой хора, независимо от тяхната възраст, пол или образование.

Днес, професията брокер на недвижими имоти, съчетава уменията на маркетолог, анализатор, финансист, търговец и психолог. Както във всяка друга професия, важно е да се учите постоянно, да проявявате постоянство и най-важното – да искате да помагате на хората. Осъзнаването на тази задача е дало възможност на не един брокер на недвижими имоти да надскочи финансовите си възможности.

Няма коментари

Какво е по-добре: да потърсите апартамент сами или да се обърнете към специалисти в областта на недвижимите имоти?

Какво_най-добре

Защо ми е посредник, щом си купувам апартамент?

Какво е по-добре да рискувам сам или..? Прав сте, закупуването на апартамент само по себе си е доста осъществима задача.

Когато човек реши да придобие нов дом, той по един или друг начин трябва да се потопи в темата за строителството, ценообразуването, да определи за себе си кое е по-добро вторична или нова сграда, да установи надеждността на инвеститора. По този начин купувачът се опитва да се предпази от неприятни изненади под формата на падане на плочки в банята, мокри стени след дъжд или банално надплащане. Решаването на такива важни въпроси изисква сериозно проучване по темата и служи като вид възглавничка за безопасност срещу неуспешна инвестиция. Независимо от това, мнозина избират  да търсят апартамент самостоятелно, вярвайки, че основното предимство на тази опция е спестяването на комисионната за агенцията. Това е вярно, но само частично и ето защо:

  1. Един от основните недостатъци на подобно решение е невъзможността за адекватно покриване и оценка на целия пазар. Десетки пловдивски инвеститори изграждат хиляди квадратни метра жилища всеки ден, ще ви трябват стотици часове, за да пътувате и инспектирате. Как да съгласувате това с работата си и ежедневните си задачи?
  2. Времето е от ключово значение. Понякога човек бърза да постигне сделка, понякога, напротив, той забавя. Резултатът често е еднакъв: завършена сделка при неоптимални условия.
  3. Високите рискове. За човек без опит е доста трудно да оцени надеждността на инвеститора и качеството на изпълнение. Това може да доведе до забавяне на реализацията на проекта или дори до неизпълнението му.
  4. Правната чистота на въпроса е една от най-важните теми в търсенето на недвижими имоти. Без гаранция, без трети собственици или скрити тежести. Достатъчно ли сте подготвени, за да поемете такива проблеми?

Ще има още дузина такива въпроси. Дали спестените пари за комисионна си заслужават рисковете? Въпросът е риторичен.

Само покупката на апартамент е минно поле, а не всеки ще може да мине през него. Използвайки  услугите на един професионален брокер, можете сериозно да спестите.  Изберете агенция за недвижими имоти внимателно, а след това скоро ще можете наистина да се насладите на страхотната си придобивка!

С Нас печелите време!