Your search results

Какво определя цените на имотния пазар?

Публикувано от Focus Real Estate on август 8, 2022
0

Благодарим ви за активния интерес към нашите статии.

Един от последните материали предизвика бурна дискусия в коментарите. Разбира се, не беше подмината и най-голямата болка на пловдивчани – поскъпването на жилищата. Според читателите цените трябва да съответстват на заплатите в града, а сегашната ситуация се дължи на алчността и желанието за печалба от страна на строителите и безскрупулните брокери.

Като използваме прости факти за пример, ще се опитаме да ви покажем от какво всъщност зависи ценообразуването.

Вероятно сте чували за ефекта на пеперудата, при който размах на криле на пеперуда в единия край на света може да доведе до ураган в другия. В един глобален свят с неговите тесни икономически и политически връзки, това точно така и работи.

1. Жилищното строителство в страната е изправено пред сериозен проблем – цените на строителните материали са се повишили многократно. Естествено, тяхното нарастване няма как да не се отрази на цената на новите сгради.

Почти всички видове строителни продукти поскъпнаха, а при някои от тях увеличението на цените беше безпрецедентно. Черните и цветните метали поскъпнаха с 200%, а материалите на основата на дървесина – с над 100%. Вече има недостиг на дървесина.

2. Енергийната криза в Европа заплашва да намали производството на алуминий, който се използва в производството на пътнически асансьори, вентилационни тръби, радиатори, метални плочки, врати и инженерно оборудване.

3. Проблемите с логистиката се влошиха.

4. Друг неочевиден фактор за поскъпването е недостигът на работна ръка. Известно е, че строителите често са принудени да пренасочват работници към приоритетни обекти.

5. Ръстът на цените на недвижимите имоти зависи от темпа на инфлация и растежа на БВП. Към юли инфлацията в България достигна космическите (!) 12,5%. На този фон жилищата нарастват с ~1,1% всеки месец. „Печатната преса“ на ЕЦБ, която е изляла 4 трилиона евро на пазарите от началото на пандемията, също се отрази на растежа на инфлацията, а оттам и на поскъпването.

6. Търсенето е много по-високо от предлагането. А евтините ипотеки с все още ниски лихвени проценти помагат да се купуват „най-апетитните“ обекти.

7. Нестабилната политическа и икономическа ситуация в света увеличава интереса към защитните активи. Недвижимите имоти са едни от тях.

Както виждате, ценообразуването се състои от голям брой на пръв поглед неочевидни нюанси, които най-пряко засягат пазара на недвижими имоти. И това е част от нещата, които образуват цената.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare Listings