Your search results

Недвижимите имоти в гр. Пловдив

Публикувано от Focus Real Estate on април 11, 2022
0

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив е сред най-обещаващите в Европа

Казват, че последният шанс да купиш биткойн на добра цена е бил през 2019 г. Оттогава акциите на Tesla показват увеличение от 1200%. И акциите на водещата ИТ компания в Русия „Сбербанк“ за броени дни се сринаха с 95% (!). Как в такива трудни времена да се намери актив, който ще спаси нервите на инвеститора и ще даде стабилен доход?

Отговорът е, че недвижимите имоти могат да се превърнат в спасително убежище. Днес един от най-търсените градове в България по отношение на търсенето на жилища е Пловдив. „Древен и вечен“ привлича съвременни инвеститори с редица неоспорими предимства:

– Пловдив е една от най-бързо развиващите се икономики в  страната. Има представителни офиси на големи компании, офиси на големи предприятия и търговски вериги. Търговският сектор е един от най-бързо развиващите се. През последните години са изградени няколко нови модерни търговски центрове и огромни хипермаркети. Поради нарастващото търсене на офис площи е изграден цял бизнес парк. Пловдивският панаир, който се провежда в Пловдив,  е най-големият в цяла Източна Европа. Събитието привлича повече от 600 000 посетители от различни страни.

– Пловдив е основен културен център на България. Животът на града е пълен с творчески събития, изложби, театрални и оперни представления. През 2019 г. Пловдив получи титлата Европейска столица на културата, която сериозно увеличи туристическата и инвестиционна привлекателност на града. Естествено, това засегна динамиката на цените на недвижимите имоти.

– Строителният бум в „града на седемте тепета“ доведе до факта, че цените на жилищата се покачват от няколко години. Според експерти, пазарът продължава да се формира, а изобилието от ново строителство позволява на инвеститорите да избират между стратегия за капитализация (когато апартаментите се купуват с цел печеливша препродажба) или пасивна стратегия за доходите (отдаването под наем ви позволява да получавате допълнителен доход и да останете в актива).

Кои са основните купувачи на недвижими имоти в Пловдив?

На първо място, това са самите пловдивски жители, стремящи се да подобрят условията си на живот. Младежи, за които жилището се превръща в първото сериозно придобиване в живота. Жители на околните села и градове, които искат да се преместят в регионалния център. Доста голям сегмент от потенциални инвеститори са българи, живеещи в чужбина. Инвестират спестяванията си в родината си, където Пловдив заема благоприятна позиция: цената на квадратен метър е по-ниска, отколкото в София, докато е вторият по големина град в България и е важен икономически център. Друга аудитория от купувачи са чужденци, които купуват недвижими имоти в района на пловдивските университети за децата си.

Интересът на определена категория инвеститори към търговски недвижими имоти е ясно проследен. Малките помещения привличат малки предприятия за дългосрочен наем. Заслужава обаче да се отбележи, че намирането на наемател може да отнеме известно време, или наемателите могат да се изнесат поради икономически проблеми. Рисковете от тази стратегия са по-високи от тези на жилищните, но рентабилността тук също е значително по-висока.

Недвижими имоти в криза

Пандемията коригира пазара на недвижими имоти, като очакваният срив на цените не се случва. Освен това пандемията се превърна в неочакван двигател на търсенето на жилища в България. От началото на 2021 г. обемът на сделките с недвижими имоти в София и Пловдив нараства не само в сравнение с 2020 г., но и в сравнение с предпандемичната 2019 година. Недвижимите имоти могат да реагират на сътресения за шест месеца, а за една година – това е нормално. А самият шок може да бъде „мек“. Друг пример за това как пазарът бързо се възстанови от сътресения: припомни кризата от 2008 г., след което цените се върнаха към пиковете преди кризата буквално в рамките на 2 години. Ето защо настоящата криза (войната в Украйна) трябва да се възприема като един от факторите, които ще стимулират търсенето на наем и закупуване на жилища в цяла България, включително, разбира се, в Пловдив.

„Балон?“ – Основният въпрос, който тревожи всеки инвеститор

Цените на квадратен метър упорито се промъкват нагоре. Това се улеснява от няколко фактора, които определят движението на пазара. Рекордно ниски лихвени проценти, съчетани с висока наличност на ипотечен кредит, нескончаеми заплати и ниска безработица, и висока вътрешна миграция. Всичко това увеличи броя на купувачите на разтворители, изпреварвайки темпото на жилищното строителство. Краят на ерата на хлабавата парична политика ще означава известна пазарна корекция. В този случай желаещите да купят недвижими имоти ще се опитат да ускорят намеренията си, преди да вземат решения на ЕЦБ. И накрая, инфлационните рискове, които сега виждаме, също допринасят за факта, че потенциалните инвеститори прехвърлят капитала си към недвижими имоти.

Пазарни цени

Пловдивски пазар на недвижими имоти предлага голям избор от апартаменти за всеки вкус и джоб както сред нови сгради, така и на вторичния пазар. Квартирите „Остромила“ и „Беломорски“ са предпочитани от купувачите. Избирайки между двата района, „Остромила“ е за предпочитане вариант, поради развитата инфраструктура и цените на квадратен метър – около 1000 евро/кв.м. Централната част на града традиционно предизвиква повишен интерес сред инвеститорите, а квадратният метър се оценява на 1300-2000 евро. Районът „Кършияка“ също е много популярен, защото се възприема като „широк център“, цените тук са в диапазона от 800-1500 евро на квадратен метър, в зависимост от разстоянието от центъра. „Тракия“ е една от най-големите, бързо развиващи се области, в която се изпълняват много нови атрактивни бизнес проекти. Най-неликвидните от гледна точка на инвестициите са районите „Източен“ и „Изгрев“.

Извод

Пловдив е динамичен град, чиято икономика бързо се възстанови от сътресенията, свързани с пандемията, а брутната добавена стойност на човек достигна 7% ръст. Потенциалът за растеж на цените на недвижимите имоти все още не е изчерпан, интересът от страна на инвеститорите не отслабва. Търсенето продължава да надхвърля предлагането. Годишно в Пловдив се инвестират над € 861 милиона в дългосрочни активи. Ето защо днес Пловдив е един от най-обещаващите пазари на недвижими имоти в Европа.

Нашата компания Фокус Недвижими Имоти на пазара вече 4 години и предоставя широка гама от услуги на своите клиенти. Ние ще ви спестим неудобството и вълнението и ще ви помогнем изгодно да продавате / отдавате под наем / купувате / наемате недвижими имоти на най-добрата цена. Нашите мениджъри са първите, които научават за „най-апетитните“ строителни обекти и ги предлагат на нашите клиенти. Времето, както знаете, е пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare Listings