Your search results

Интересни и забавни факти за Великден

Публикувано от Focus Real Estate on април 11, 2023
0

Великден е празник, който и деца и възрастни очакват с нетърпение!

Това не е само празник на козунаците, шоколадовите яйца и агнешкото. Преди всичко е един от най-светлите християнски празници, основаващ се на чудото.

За много хора, Великден е времето за преклонение пред делото и саможертвата на Божия син. Най-често обвързваме този празник с боядисването, размяната и чукането с яйца за здраве, като без значение от възрастта, всеки един от нас тайничко се надява да стане  „ борак“, което се асоциира с успехи и просперитет за идната година.

История:

Датиращ отпреди повече от 2000 години, Великден отбелязва централното събитие в християнската църква: възкресението на Иисус Христос. За християните това е изпълняване на библейското пророчество за месия, който възкръсва от мъртвите и дава вечен живот в небесата на онези, които вярват в него.

В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век. Традицията на сладкия хляб се появява първо в градовете, измествайки традиционния (като колак, пармак, кравай), като той е продукт на външни влияния и градската култура.

А защо агнешкото е също един от важните компоненти на празничните обичаи?

Исус Христос е представян като Божий агнец и агнето се свързва с неговата смърт, защото е жертвано в деня на Възкресението, той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света. Легендата разказва, че дори и на кръста не му счупили коленете, както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. По обичай може да се хапне агнешко на първия ден след 40 дневни пости

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца.

Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай,

когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

Няколко интересни и малко познати факти за този празник

  1. Латинското наименование на Великден – Easter, произлиза от името на англосаксонската богиня Eastre, която символизира началото на живота, с което са свързани яйцата.
  2. В Норвегия е популярно по време на Великден да се разгадават криминални случаи, свързани с убийства.
  3. Във Филипините, има традиция на този ден, родителите да дърпат косите на децата си, за да порастнат големи и здрави.
  4. В Чехия, Румъния, Полша, Унгария и Словакия в понеделника след Великден има традиция мъжете да пръскат жените с вода и да ги пляскат с украсена с панделка пръчка. Според тях това ще им донесе здраве и красота.
  5. Най-големият шоколадов великденски заек е бил направен в Южна Африка през 2010г. от Хари Джонсън. Заекът е бил с височина 3,70 метра и е тежал 3 тона, като е бил изяден от 250 деца в неравностойно положение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare Listings