Your search results

Една история за..безкрайното търпение на брокера

Публикувано от Focus Real Estate on май 31, 2022
0

Една история за превръщане на проблемния имот в имот с перфектна документация? Лесно!

Смятате ли, че е възможно да се продаде обект с един нотариален акт от 50-те години, който освен това не е съставен съвсем коректно?

Как започна историята?

Към нас се обърна възрастна сънародничка, която дълго време живее в САЩ, с молба да й помогнем да продаде апартамента си в центъра на Пловдив, на Главната. Обикновено, когато се продава такъв имот в супер център, сделката се натоварва с голям брой наследници. Но на практика получихме „еднорог“ с единствен собственик.

Времето е замръзнало..

Когато за пръв път влязохме в имота, сякаш бяхме влезли в машина на времето и се озовахме в средата на 20-и век. „Времето е замръзнало“: книги, мебели, бутилка кока – кола от 50-те, беше невероятно…

За съжаление, клиентката ни беше болна и прикована на легло, а в България нямаше близки, които да действат от нейно име, така че просто се нуждаеше от помощта на организацията.

Предизвикателството..

Приехме предизвикателството и само за два дни успяхме да намерим заинтересован купувач, а след още толкова – той капарира обекта. Обаче брокерът ни установява, че имота не е нанесен правилно в кадастралната карта и кадастралния регистър.

След което с всяка следваща стъпка изникваха нови проблеми. Нотариалният акт от 50-те години не отговаряше на квадратурата, на точния адрес и не беше оформен правилно в съответствие с действащите изисквания.

Заключението..

Така стигнахме до заключението, че всъщност нашите специалисти трябва да „създадат“ имота наново. Обърнахме се към кадастралната служба, за да дойде геодезист и да направи правилните измервания на обекта. Успоредно с това брокерът се консултира с адвокати, защото се очертаваше твърде нестандартна продажба. Адвокатите само свиха рамене: нямаха подобен опит. Но ние не се отказахме.

Пълното събиране на документи отне около 5 месеца като през това време вече ни посрещаха като свои в данъчната, кадастралната, общинската управа.

На финалната линия..

На финалната линия, две седмици преди подписването на договора, брокерът решава да провери архива на общината Пловдив, където с ужас установява, че продавачката на апартамента като дете се е отказала от наследството си в полза на чичо си и леля си. Можете ли да си представите състоянието на брокера в този момент? Единственият изход беше да разгадаем този сложен казус преди подписването на сделката.

Проучване..

След като внимателно проучи цялата история по въпроса, нашият колега установи, че съпрузите нямат свои деца, а единственият най-близък роднина се оказа .. наша клиентка, която след смъртта на чичо си и леля си, отново става законен собственик на този обект. И така, кръгът отново се затвори.

Огромни благодарности

Огромни благодарности на купувача, който влезе в положението на продавача и търпеливо изчака края на историята с документите. В резултат той се сдоби с абсолютно законен имот в супер център с перфектни документи и с увереността, че няма да има никакви правни проблеми.

Ако се питате каква е работата на брокера,

отговорът е този казус. Да съпроводи клиентите през всички етапи и предизвикателства на сделката по такъв начин, че да направи щастливи и двете страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings