Your search results

Какво е масовото търсене в момента на имотния пазар?

Публикувано от Focus Real Estate on май 23, 2022
0

Най-търсените варианти на имотния пазар

Първата половина на годината е към края си. Tова означава, че можем да направим някои изводи по отношение на пазара за недвижими имоти. Той продължава да се развива в големите градове и Пловдив не е изключение. Инфлацията бележи нови рекорди, а експертите сериозно говорят за предстояща икономическа криза, инвеститорите влагат капиталите си в покупка на недвижими имоти, а хората се опитват да решат жилищните си проблеми възможно най-скоро. Вероятно ЕЦБ ще повиши лихвения процент през лятото и ако това се случи, ипотечните кредити в скоро време няма да бъдат толкова достъпни.

Отдаване под наем

В сегмента «отдаване под наем» най-предпочитани са двустайните апартаменти и студиата. Тези варианти са станали още по-популярни с наплива на чужденци. На пазара все още няма недостиг на качествени апартаменти, но цените им варират значително в зависимост от района. В момента ценовият диапазон за двустайни апартаменти е между 350-650 лв. на месец.

Покупка

Жилищният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в страната. Според нашите оценки, цените за квадратен метър са се увеличили с 17 % през годината. Въздействието на коронавируса все още се усеща на пазара. Хората все повече се ориентират към по-големи апартаменти и вили. Близостта до зелени площи, доброто местоположение и качественото строителство са най-популярните изисквания при търсенето на имот. Нужно е да се отбележи, че пазарът се влияе и от екологичната обстановка. Факт е, че РИОСВ връща документите за екологичната оценка за ПУП (подробни устройствени планове), която не отговаря на параметрите на генералния план. Със сигурност ще бъде намерен консенсус, но междувременно висококачествените къщи, които вече са построени, в непосредствена близост до зелени площи, се ценят особенно.

Инвестиции

Сред инвеститорите има доста съграждани, които работят в чужбина. За тях най-важни са ликвидните имоти, от които лесно могат да се освободят. Такива имоти са предимно гаражи и студия. В зависимост от местоположението те могат да гарантират поток от клиенти желаещи да наемат имота или да го закупят.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare Listings