Your search results

Старо или ново строителство

Публикувано от Focus on юни 10, 2024
0

Eдин от най-често задаваните въпроси след този „Кога ще паднат цените на имотите?“ e „Ново или старо строителство?“. И двата вида строителство имат плюсове и минуси, затова е важно да се знаят основните разлики между новото и старото строителство, за да се направи най-добрия избор в конкретния случай. Затова в днешната статия ви даваме някои от основните предимства и недостатъци.

Панелно строителство

Щом става въпрос за закупуване на имот, който е панелно строителство, купувачите имат много противоречиви мнения. Някои хора го предпочитат заради реалната му квадратура, други пък се страхуват, че жилището им ще изгуби стойността си с времето. Това строителство е доста характерно за България. Има цели квартали, които са точно с такива блокове. В България строителството им стартира през 1958г. Първият панелен блок се намира в гр. София, ул. „Найчо Цанов“ 66 като панелите за неговото строителство са били произведени предходната година. Maлĸo cлeд тoвa зaпoчвa и eĸcпepимeнтaлнoтo cтpoитeлcтвo нa тpи- и чeтиpиeтaжни пaнeлни cгpaди oт Paйoннaтa пpoeĸтaнтcĸa opгaнизaция в Pyce.

Предимства:

 • Ниската цена е може би най-примамливия фактор при избора на това какъв имот да закупите. Разбира се, цената на един панелен апартамент зависи и от много други фактори.
 • Липсата на общи части е друга основна разлика с новото строителство. Квадратурата на панелните жилища не включва в себе си идеалните части, мазите и терасите.
 • Стаите в панелните блокове са доста по-добре разпределени и широки, в сравнение с блоковете тип ново строителство.
 • В повечето панелни жилища кухнята е отделна, което е доста голямо предимство за много от домакинствата.

Недостатъци:

 • Често, покупката на апартамент в панелен блок, носи със себе си и много ремонтни дейности като подмяна на дограма, подови настилки, ВиК инсталации и други.
 • Лоша енергийна ефективност – това със сигурност е един от най-значимите недостатъци. Тези жилища много бързи приемат външната температура, заради което през лятото в тях е много топло, а през зимата – много студено. В България е приета Национална стратегия до 2030 година с амбициозни цели за мерки за повишаване на енергийната ефективност и енергийно обновяване на сградите.
 • Срокът на годност на този тип блокове е 50 години и доста от сградите вече са го преминали. Но през последните години доста голяма част от тях бяха санирани и с това техни експлоатационен период беше удължен.

Тухлено строителство

Тухленото строителство е несъмнено най-масово използвания и предпочитан вид строителство, не само в България, но и по света. При този тип сгради се наблюдава постоянно развитие с цел да се постигнат максимални характеристики, които да са в отговор за високите изисквания в строителството.

Предимствата:

 • Един от основните плюсове на тухлените жилища е, че те могат да задържат топлината за по-дълго време на закрито, което означава по-висока енергийна ефективност за тухлените сгради. Нивото на шумоизолация при тухленото строителство също е доста по-високо.
 • Новия и модерен вид на сградите е привличащ окото, а точно заради различните технологии за изграждането им е възможно и реализирането на всякакви архитектурни идеи.
 • Тухлените сгради имат голяма здравина и устойчивост. При правилно и качествено полагане на тухлените стени, тухлена сграда може да издържи без ремонт на носещите стени до 130 години. Също така, тухлените стени показват и висока степен на устойчивост срещу атмосферните влияния и сезоните – с течение на времето, якостта, плътността и топлотехническите им показатели остават непроменени.

Недостатъци:

 • Високата цена не е необоснована, тъй като това все пак е и най-търсеното строителство при покупка на имот. Следва и да не забравяме, че този тип жилища запазват цената си с времето.
 • Големия процент общи части също е един от недостатъците на тухлените сгради.

Всеки от изброените видове строителство имат своите минуси и плюсове. Решението остава изцяло ваше като независимо на кое от двете ще се спрете, просто огледайте внимателно сградата, в която се намира вашия потенциален нов апартамент.

Compare Listings