Your search results

ЕПК строителство

Публикувано от Focus on юли 4, 2024
0

Един от доста често срещаните видове строителство, особено в по-големите градове на България, е ЕПК. Съкращението му обаче е основна причина повечето хора да не знаят какво точно стои зад него. ЕПК е съкратеното наименование на едроплощен кофраж.

Какво значи и какво трябва да знаем за него

Едроплощен кофраж (ЕПК) е технология за строителство на сгради от монолитен стоманобетон, при която се използват едроразмерни вертикални (до 16 m²) и хоризонтални (до 24 m²) кофражни платна за многократна употреба.

За пръв път се появяват в Германия. Причината за това е спешната необходимост от бързо строителство на многоетажни сгради в големите немски градове. Те са продукт на индустриална революция в строителството, в комплект със средства за механизиран транспорт (хоризонтален и вертикален), като кулокранове, хидробункери, кюбели за бетон, бетонпомпи, бетонови възли, миксери за бетон, вибротехника и др. В началото на 70-те години на 20 век български строители започват работа в Германия с едроплощни кофражи. Придобитият опит е приложен в България на обекти първо в Стара Загора и София.

Този тип строителство има три системи на изграждане, но най масово използваната в България е Пълзящ кофраж – тя има най-голямо приложение при създаването на многоетажни сгради. При нея кофражът е в постоянно движение нагоре по етажите. Носещата конструкция се изгражда от стоманобетонни шайби, колони и плочи, а вътрешните стени, които не са носещи, се изграждат със различни материали, дори и тухли.

Предимства:

  • Бързо изграждане
  • По-добра енергоефективност
  • По-устойчива конструкция, дори и при сеизмична активност
  • Дълъг живот на експлоатация
  • Реална квадратура

Недостатъци:

  • По-висока цена в сравнение с панелните жилища
  • Трудности и потенциални проблеми при договарянето на ремонтните дейности на общите части с живущите в блока.

Защо вече не се прилага тази технология?

ЕПК сградите са устойчиви и сигурни, но не са подходящо решение в днешно време, тъй като в момента се цели много повече от бързо реализиране на сградите.

След като вече имаме изградена градска среда и няма много свободно място за нови строежи, се търсят нови, иновативни и различни решения. Изисква се индивидуален подход за всяка идея.

След 1989 почти няма сгради построени по този метод, тъй като ca фyнĸциoнaлнo и тexнoлoгичнo ocтapeли cпрямо мoдepнитe cтpoитeлни и apxитeĸтypни peшeния. С новите сгради се цели да се създаде една по-красива атмосфера. Те носят усещане за красота и уют. Всяка допринася за модернизирането на района, в който се намира.

Compare Listings