Няма коментари

Една история за..безкрайното търпение на брокера

edna_istoria

Една история за превръщане на проблемния имот в имот с перфектна документация? Лесно!

Смятате ли, че е възможно да се продаде обект с един нотариален акт от 50-те години, който освен това не е съставен съвсем коректно?

Как започна историята?

Към нас се обърна възрастна сънародничка, която дълго време живее в САЩ, с молба да й помогнем да продаде апартамента си в центъра на Пловдив, на Главната. Обикновено, когато се продава такъв имот в супер център, сделката се натоварва с голям брой наследници. Но на практика получихме „еднорог“ с единствен собственик.

Времето е замръзнало..

Когато за пръв път влязохме в имота, сякаш бяхме влезли в машина на времето и се озовахме в средата на 20-и век. „Времето е замръзнало“: книги, мебели, бутилка кока – кола от 50-те, беше невероятно…

За съжаление, клиентката ни беше болна и прикована на легло, а в България нямаше близки, които да действат от нейно име, така че просто се нуждаеше от помощта на организацията.

Предизвикателството..

Приехме предизвикателството и само за два дни успяхме да намерим заинтересован купувач, а след още толкова – той капарира обекта. Обаче брокерът ни установява, че имота не е нанесен правилно в кадастралната карта и кадастралния регистър.

След което с всяка следваща стъпка изникваха нови проблеми. Нотариалният акт от 50-те години не отговаряше на квадратурата, на точния адрес и не беше оформен правилно в съответствие с действащите изисквания.

Заключението..

Така стигнахме до заключението, че всъщност нашите специалисти трябва да „създадат“ имота наново. Обърнахме се към кадастралната служба, за да дойде геодезист и да направи правилните измервания на обекта. Успоредно с това брокерът се консултира с адвокати, защото се очертаваше твърде нестандартна продажба. Адвокатите само свиха рамене: нямаха подобен опит. Но ние не се отказахме.

Пълното събиране на документи отне около 5 месеца като през това време вече ни посрещаха като свои в данъчната, кадастралната, общинската управа.

На финалната линия..

На финалната линия, две седмици преди подписването на договора, брокерът решава да провери архива на общината Пловдив, където с ужас установява, че продавачката на апартамента като дете се е отказала от наследството си в полза на чичо си и леля си. Можете ли да си представите състоянието на брокера в този момент? Единственият изход беше да разгадаем този сложен казус преди подписването на сделката.

Проучване..

След като внимателно проучи цялата история по въпроса, нашият колега установи, че съпрузите нямат свои деца, а единственият най-близък роднина се оказа .. наша клиентка, която след смъртта на чичо си и леля си, отново става законен собственик на този обект. И така, кръгът отново се затвори.

Огромни благодарности

Огромни благодарности на купувача, който влезе в положението на продавача и търпеливо изчака края на историята с документите. В резултат той се сдоби с абсолютно законен имот в супер център с перфектни документи и с увереността, че няма да има никакви правни проблеми.

Ако се питате каква е работата на брокера,

отговорът е този казус. Да съпроводи клиентите през всички етапи и предизвикателства на сделката по такъв начин, че да направи щастливи и двете страни.

 
Няма коментари

Какво е масовото търсене в момента на имотния пазар?

Най-търсените варианти на имотния пазар

Първата половина на годината е към края си. Tова означава, че можем да направим някои изводи по отношение на пазара за недвижими имоти. Той продължава да се развива в големите градове и Пловдив не е изключение. Инфлацията бележи нови рекорди, а експертите сериозно говорят за предстояща икономическа криза, инвеститорите влагат капиталите си в покупка на недвижими имоти, а хората се опитват да решат жилищните си проблеми възможно най-скоро. Вероятно ЕЦБ ще повиши лихвения процент през лятото и ако това се случи, ипотечните кредити в скоро време няма да бъдат толкова достъпни.

Отдаване под наем

В сегмента «отдаване под наем» най-предпочитани са двустайните апартаменти и студиата. Тези варианти са станали още по-популярни с наплива на чужденци. На пазара все още няма недостиг на качествени апартаменти, но цените им варират значително в зависимост от района. В момента ценовият диапазон за двустайни апартаменти е между 350-650 лв. на месец.

Покупка

Жилищният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в страната. Според нашите оценки, цените за квадратен метър са се увеличили с 17 % през годината. Въздействието на коронавируса все още се усеща на пазара. Хората все повече се ориентират към по-големи апартаменти и вили. Близостта до зелени площи, доброто местоположение и качественото строителство са най-популярните изисквания при търсенето на имот. Нужно е да се отбележи, че пазарът се влияе и от екологичната обстановка. Факт е, че РИОСВ връща документите за екологичната оценка за ПУП (подробни устройствени планове), която не отговаря на параметрите на генералния план. Със сигурност ще бъде намерен консенсус, но междувременно висококачествените къщи, които вече са построени, в непосредствена близост до зелени площи, се ценят особенно.

Инвестиции

Сред инвеститорите има доста съграждани, които работят в чужбина. За тях най-важни са ликвидните имоти, от които лесно могат да се освободят. Такива имоти са предимно гаражи и студия. В зависимост от местоположението те могат да гарантират поток от клиенти желаещи да наемат имота или да го закупят.

Няма коментари

Брокер – професията на бъдещето

Брокер

Брокер на недвижими имоти е професията на бъдещето, тя премахва границите и предлага много възможности за развитие.

Днес една от най-популярните и търсени професии е тази на агентите на недвижими имоти. Брокерите на недвижими имоти често се асоциират в западните филми с „хубав живот“. В общата световна практика те са в списъка на най-престижните и добре платени професионалисти.

Колко са случаите, в които човек решава радикално да промени сферата си на работа и започва да гради кариера практически от нулата? С правилната нагласа и желание професията на недвижимите имоти позволява да се достигне прилично и стабилно ниво на заплащане за кратък период от време.

Какво притежава добрият брокер?

Добрият брокер на недвижими имоти трябва да бъде донякъде психолог: да може да открие нуждите на клиента си, да намери баланса между компетентната настойчивост и любезното отношение към купувача. Професионалистът винаги има предвид, че хората, които идват при него, могат да бъдат на различни етапи на готовност за покупка на имот. С някои от тях трябва да се „работи“, а с други – посредникът да може да представи специални предложения за недвижими имоти (например отстъпка или апартамент, който не се предлага на пазара). И в двата случая между клиента и брокера трябва да има силна, макар и невидима, нишка на доверие. Само тогава посредникът ще има възможност систематично да сключва по няколко сделки на месец.

Какво е нужно?

За да бъде успешен обаче, един брокер на недвижими имоти трябва да владее широк набор от умения и компетенции. Focus Real Estates може наистина да ви подкрепи в усвояването на новата ви професия: използването на изпитани методи, обучението, възможността за постоянно общуване по професионални въпроси с колегите – всичко това ще допринесе за бързото израстване в кариерата.

От много години нашата компания разполага с уникална система за развитие на персонала, благодарение на която всеки брокер е застрахован срещу нестабилни доходи.

Смята се, че професията на брокера на недвижими имоти е „гъвкава“ и подходяща за голям брой хора, независимо от тяхната възраст, пол или образование.

Днес, професията брокер на недвижими имоти, съчетава уменията на маркетолог, анализатор, финансист, търговец и психолог. Както във всяка друга професия, важно е да се учите постоянно, да проявявате постоянство и най-важното – да искате да помагате на хората. Осъзнаването на тази задача е дало възможност на не един брокер на недвижими имоти да надскочи финансовите си възможности.

Няма коментари

Какво е по-добре: да потърсите апартамент сами или да се обърнете към специалисти в областта на недвижимите имоти?

Какво_най-добре

Защо ми е посредник, щом си купувам апартамент?

Какво е по-добре да рискувам сам или..? Прав сте, закупуването на апартамент само по себе си е доста осъществима задача.

Когато човек реши да придобие нов дом, той по един или друг начин трябва да се потопи в темата за строителството, ценообразуването, да определи за себе си кое е по-добро вторична или нова сграда, да установи надеждността на инвеститора. По този начин купувачът се опитва да се предпази от неприятни изненади под формата на падане на плочки в банята, мокри стени след дъжд или банално надплащане. Решаването на такива важни въпроси изисква сериозно проучване по темата и служи като вид възглавничка за безопасност срещу неуспешна инвестиция. Независимо от това, мнозина избират  да търсят апартамент самостоятелно, вярвайки, че основното предимство на тази опция е спестяването на комисионната за агенцията. Това е вярно, но само частично и ето защо:

  1. Един от основните недостатъци на подобно решение е невъзможността за адекватно покриване и оценка на целия пазар. Десетки пловдивски инвеститори изграждат хиляди квадратни метра жилища всеки ден, ще ви трябват стотици часове, за да пътувате и инспектирате. Как да съгласувате това с работата си и ежедневните си задачи?
  2. Времето е от ключово значение. Понякога човек бърза да постигне сделка, понякога, напротив, той забавя. Резултатът често е еднакъв: завършена сделка при неоптимални условия.
  3. Високите рискове. За човек без опит е доста трудно да оцени надеждността на инвеститора и качеството на изпълнение. Това може да доведе до забавяне на реализацията на проекта или дори до неизпълнението му.
  4. Правната чистота на въпроса е една от най-важните теми в търсенето на недвижими имоти. Без гаранция, без трети собственици или скрити тежести. Достатъчно ли сте подготвени, за да поемете такива проблеми?

Ще има още дузина такива въпроси. Дали спестените пари за комисионна си заслужават рисковете? Въпросът е риторичен.

Само покупката на апартамент е минно поле, а не всеки ще може да мине през него. Използвайки  услугите на един професионален брокер, можете сериозно да спестите.  Изберете агенция за недвижими имоти внимателно, а след това скоро ще можете наистина да се насладите на страхотната си придобивка!

С Нас печелите време!

Няма коментари

Недвижимите имоти в гр. Пловдив

Пловдив

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив е сред най-обещаващите в Европа

Казват, че последният шанс да купиш биткойн на добра цена е бил през 2019 г. Оттогава акциите на Tesla показват увеличение от 1200%. И акциите на водещата ИТ компания в Русия „Сбербанк“ за броени дни се сринаха с 95% (!). Как в такива трудни времена да се намери актив, който ще спаси нервите на инвеститора и ще даде стабилен доход?

Отговорът е, че недвижимите имоти могат да се превърнат в спасително убежище. Днес един от най-търсените градове в България по отношение на търсенето на жилища е Пловдив. „Древен и вечен“ привлича съвременни инвеститори с редица неоспорими предимства:

– Пловдив е една от най-бързо развиващите се икономики в  страната. Има представителни офиси на големи компании, офиси на големи предприятия и търговски вериги. Търговският сектор е един от най-бързо развиващите се. През последните години са изградени няколко нови модерни търговски центрове и огромни хипермаркети. Поради нарастващото търсене на офис площи е изграден цял бизнес парк. Пловдивският панаир, който се провежда в Пловдив,  е най-големият в цяла Източна Европа. Събитието привлича повече от 600 000 посетители от различни страни.

– Пловдив е основен културен център на България. Животът на града е пълен с творчески събития, изложби, театрални и оперни представления. През 2019 г. Пловдив получи титлата Европейска столица на културата, която сериозно увеличи туристическата и инвестиционна привлекателност на града. Естествено, това засегна динамиката на цените на недвижимите имоти.

Строителният бум в „града на седемте тепета“ доведе до факта, че цените на жилищата се покачват от няколко години. Според експерти, пазарът продължава да се формира, а изобилието от ново строителство позволява на инвеститорите да избират между стратегия за капитализация (когато апартаментите се купуват с цел печеливша препродажба) или пасивна стратегия за доходите (отдаването под наем ви позволява да получавате допълнителен доход и да останете в актива).

Кои са основните купувачи на недвижими имоти в Пловдив?

На първо място, това са самите пловдивски жители, стремящи се да подобрят условията си на живот. Младежи, за които жилището се превръща в първото сериозно придобиване в живота. Жители на околните села и градове, които искат да се преместят в регионалния център. Доста голям сегмент от потенциални инвеститори са българи, живеещи в чужбина. Инвестират спестяванията си в родината си, където Пловдив заема благоприятна позиция: цената на квадратен метър е по-ниска, отколкото в София, докато е вторият по големина град в България и е важен икономически център. Друга аудитория от купувачи са чужденци, които купуват недвижими имоти в района на пловдивските университети за децата си.

Интересът на определена категория инвеститори към търговски недвижими имоти е ясно проследен. Малките помещения привличат малки предприятия за дългосрочен наем. Заслужава обаче да се отбележи, че намирането на наемател може да отнеме известно време, или наемателите могат да се изнесат поради икономически проблеми. Рисковете от тази стратегия са по-високи от тези на жилищните, но рентабилността тук също е значително по-висока.

Недвижими имоти в криза

Пандемията коригира пазара на недвижими имоти, като очакваният срив на цените не се случва. Освен това пандемията се превърна в неочакван двигател на търсенето на жилища в България. От началото на 2021 г. обемът на сделките с недвижими имоти в София и Пловдив нараства не само в сравнение с 2020 г., но и в сравнение с предпандемичната 2019 година. Недвижимите имоти могат да реагират на сътресения за шест месеца, а за една година – това е нормално. А самият шок може да бъде „мек“. Друг пример за това как пазарът бързо се възстанови от сътресения: припомни кризата от 2008 г., след което цените се върнаха към пиковете преди кризата буквално в рамките на 2 години. Ето защо настоящата криза (войната в Украйна) трябва да се възприема като един от факторите, които ще стимулират търсенето на наем и закупуване на жилища в цяла България, включително, разбира се, в Пловдив.

„Балон?“ – Основният въпрос, който тревожи всеки инвеститор

Цените на квадратен метър упорито се промъкват нагоре. Това се улеснява от няколко фактора, които определят движението на пазара. Рекордно ниски лихвени проценти, съчетани с висока наличност на ипотечен кредит, нескончаеми заплати и ниска безработица, и висока вътрешна миграция. Всичко това увеличи броя на купувачите на разтворители, изпреварвайки темпото на жилищното строителство. Краят на ерата на хлабавата парична политика ще означава известна пазарна корекция. В този случай желаещите да купят недвижими имоти ще се опитат да ускорят намеренията си, преди да вземат решения на ЕЦБ. И накрая, инфлационните рискове, които сега виждаме, също допринасят за факта, че потенциалните инвеститори прехвърлят капитала си към недвижими имоти.

Пазарни цени

Пловдивски пазар на недвижими имоти предлага голям избор от апартаменти за всеки вкус и джоб както сред нови сгради, така и на вторичния пазар. Квартирите „Остромила“ и „Беломорски“ са предпочитани от купувачите. Избирайки между двата района, „Остромила“ е за предпочитане вариант, поради развитата инфраструктура и цените на квадратен метър – около 1000 евро/кв.м. Централната част на града традиционно предизвиква повишен интерес сред инвеститорите, а квадратният метър се оценява на 1300-2000 евро. Районът „Кършияка“ също е много популярен, защото се възприема като „широк център“, цените тук са в диапазона от 800-1500 евро на квадратен метър, в зависимост от разстоянието от центъра. „Тракия“ е една от най-големите, бързо развиващи се области, в която се изпълняват много нови атрактивни бизнес проекти. Най-неликвидните от гледна точка на инвестициите са районите „Източен“ и „Изгрев“.

Извод

Пловдив е динамичен град, чиято икономика бързо се възстанови от сътресенията, свързани с пандемията, а брутната добавена стойност на човек достигна 7% ръст. Потенциалът за растеж на цените на недвижимите имоти все още не е изчерпан, интересът от страна на инвеститорите не отслабва. Търсенето продължава да надхвърля предлагането. Годишно в Пловдив се инвестират над € 861 милиона в дългосрочни активи. Ето защо днес Пловдив е един от най-обещаващите пазари на недвижими имоти в Европа.

Нашата компания Фокус Недвижими Имоти на пазара вече 4 години и предоставя широка гама от услуги на своите клиенти. Ние ще ви спестим неудобството и вълнението и ще ви помогнем изгодно да продавате / отдавате под наем / купувате / наемате недвижими имоти на най-добрата цена. Нашите мениджъри са първите, които научават за „най-апетитните“ строителни обекти и ги предлагат на нашите клиенти. Времето, както знаете, е пари.

С Нас печелите време!

Политика за защита на личните данни

Този уебсайт актуализира своята политика за поверителност в съответствие с промените в законодателството на Европейския съюз за защита на данните за всички членове в световен мащаб. Също така актуализирахме нашата Политика за поверителност, за да ви дадем повече информация за вашите права и отговорности по отношение на вашата поверителност и лична информация. Моля, прочетете това, за да прегледате актуализациите за това кои бисквитки използваме и каква информация събираме на нашия сайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с нашата актуализирана политика за поверителност.